Modüler Su Depoları Bakımı

NEDEN BAKIM YAPILMALI?

Bilindiği gibi su depolarında günlük hayatta en önemli ihtiyacımız olan su depolanmaktadır. Depolarda depolanan su, deponun niteliğine ve kullanma amacına göre içme suyu deposu olarak kullanılmakta veya vücudumuzun, eşyalarımızın temizliği için kullandığımız suyun depolanması için kullanılmaktadır. Her durumda su gerek sağlığımız, gerek temizliğimiz ve hayat kalitemiz için çok ama çok önemlidir. Bu nedenle kullanılan suyun temin edildiği kaynak, suyun filtre edildiği ve arıtıldığı cihazların nitelik ve özelliği ve de en son olarak depolandığı deponun özellikleri ve bakımı çok önem kazanmaktadır.
Paslanmaz depolarda paslanmaz malzeme üzerine yapışan yabancı malzemeler veya demir oksitleri zamanında temizlenmez ise depo malzemesi ile reaksiyona giderek büyürler ve depo malzemesini tahrip ederler. Galvaniz ve boyalı depolarda ise, galvaniz kaplama veya boya tabakası, su ile depo malzemesi arasında koruyucu bir bariyerdir. Bu koruyucu tabakanın iyi korunamaması veya üzerinde oluşan ufak bir tahribat deponun kısa sürede tahrip olmasına ve bu tahribat sırasında da depolanan suyun çok miktarda kirlenmesine neden olmaktadır. Boya üzerinde oluşan noktasal bir tahribat veya çizik, boya tabakası arkasına su girmesine, mevcut sağlam boyaların da kabararak bozulmasına neden olmaktadır.
Depoların kaliteli ve nitelikli suyu aynı niteliklerde muhafaza edebilmesi ve uzun ömürlü sağlıklı hizmet verebilmesi için mutlaka periyodik bakım ve tetkiklerinin yapılması gerekmektedir.

BAKIM GEREKTİREBİLECEK NEDENLER

Depolarda niteliği belli olmayan su (Kuyu suları, tanker suları vb…) kullanıldığı zaman su içerisinde bulunan depo malzemesine ve kaplamasına etki edebilecek malzemeler depoya zarar vererek depo malzemesini veya contalarını tahrip edebilir. Özellikle şebeke sularında sudaki mikrobun veya zararlı maddelerin bertarafı için kullanılan kimyasallar (Klor vb…) belli yüzdelerin üzerine çıkınca depo malzemesine zarar verebilir.
Depoya dışarıdan gelebilecek paslanmaya neden olan veya kendisi pas nitelikli malzemeler depo yüzeylerinde yapışarak yer ederler, zaman içerisinde çoğalarak depoya ve içerisindeki suya zarar vermeye başlarlar.
Depoya suyla birlikte gelen partiküller ve alkali metaller depo suyu hareketsiz ise depo dibinde toplanarak deponun tabanına ve gergi çubuklarına zarar verebilir ve mikrop üremesi için ortam yaratabilirler.
Depo malzemesine zarar veren maddeler en büyük etkiyi devamlı gerilim halinde bulunan gergi çubukları üzerinde yaratırlar. Eğer gergilerdeki tahribat için tedbir alınıp önlenmezse, gergi çubuklarının kopmasına, deponun patlamasına neden olabilir.
Depo üzerindeki vana, havalık, flatör, seviye göstergesi gibi armatörlerinde zaman zaman mutlaka bakımlarının yapılması gereklidir. Aksi takdirde bu cihazlar zaman içerisinde fonksiyonlarını yitirerek, paslanır ve çalışmaz hale gelir.

DEPO BAKIMININ SİZE FAYDALARI

Periyodik Depo Bakımının Yapılmasının İki Yönlü Faydası Vardır;
a) Depodaki suyun daha temiz ve hijyenik olması sağlanır, bunun neticesi olarak da sizin sağlığınız ve temizliğiniz iyi yönde etkilenir.
b) Depoda oluşabilecek tahribat ve zararlar minimuma inebileceği için DEPOMUZUN ÖMRÜ Ve SAĞLIKLI HİZMET SÜRESİ ARTAR.
NE YAPMALI?
Depomuzun periyodik ve normal bakımlarını MUTLAKA ama MUTLAKA UZMAN BİR FİRMAYA YAPTIRILMALIDIR.. Aksi durumlarda bakım yapma amacı ile yanlış dezenfektan kullanarak depomuza zarar verip deponuzu ve suyunuzu daha beter bozabilirler.
Depomuzun mutlaka bakımları periyodik olarak yapılmalı (En az yılda 1 defa ) ve gerek görülen önlemler önceden alınmalıdır.